"Αλέκος Κοντόπουλος"
Εγκαίνια Έκθεσης Σχολικών Εγχειριδίων Μέσης Εκπαίδευσης
Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή Έκθεση με αντικείμενο τα Σχολικά βιβλία της Μέσης Εκπαίδευσης.
Εκδότης των βιβλίων αυτών για 75 ολόκληρα χρόνια υπήρξε ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1937, αρχικά με την ονομασία Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων και το 1963, μετονομάστηκε σε Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων, γι΄ αυτό και θα δείτε ότι αλλάζουν τα αρχικά στα οπισθόφυλλα των βιβλίων.
Στη διάρκεια της λειτουργίας του ο Οργανισμός εξέδωσε 3 δισεκατομμύρια βιβλία που διένειμε δωρεάν σε εκατομμύρια μαθητές της Ελλάδας, της Κύπρου και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Επίσης, 15.000 πρωτότυπα έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών, όπως ο Κόντογλου, ο Αστεριάδης, ο Τσαρούχης, ο Γραμματόπουλος και άλλοι, κόσμησαν τα εξώφυλλα και το εσωτερικό των σχολικών βιβλίων.
Στις 31/3/2012, ο Οργανισμός καταργείται και η κουκουβάγια –έμβλημα «παίρνει σύνταξη», όπως γράφτηκε στον Τύπο άμα τη ανακοινώσει της κατάργησης του Οργανισμού. Τη σκυτάλη παίρνει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», που δίνει προτεραιότητα στο ηλεκτρονικό βιβλίο και τις νέες τεχνολογίες και που βέβαια δεν είναι πια ΝΠΔ αλλά Ι.Δικαίου.
Στην Έκθεσή μας, με βιβλία της συλλογής του κ. Δ. Νάτσιου, έχουμε την ευκαιρία να δούμε βιβλία από το 1938, από τα περισσότερα θεματικά αντικείμενα, μέχρι και σήμερα και να αφυπνίσουμε έτσι τις μνήμες των μαθητικών μας χρόνων, όταν τα σχολικά βιβλία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ταυτόχρονα λειτουργούσαν ως δέκτες σκέψεων, καλλιτεχνικών αναζητήσεων ή και καταστροφής, μερικές φορές.
Κλείνοντας αυτήν την πολύ σύντομη εισαγωγή θα ήθελα να πω πως η Έκθεσή μας αυτή, στήθηκε με απλά και λιτά μέσα, και εύχομαι να το δείτε με ευμένεια ότι «φιλοκαλούμεν μετ΄ ευτελείας». Αγαπάμε δηλ. τα έργα τέχνης και πολιτισμού με πενιχρά μέσα, αντιπροτείνοντας όμως σε αυτό την αγάπη και την ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που ενεργούν και παρουσιάζουν σε εσάς τα δημιουργήματά τους ή τους καρπούς πολύχρονων προσπαθειών, όπως εν προκειμένω ο κ. Νάτσιος τη συλλογή σχολικών βιβλίων του.
Έφη Παπαευθυμίου